Termék megnevezése: Karragén (Eucogel MT 4.60) E407

Üzletág
Élelmiszeripar, Adalékanyagok, Gyógyszeripar
 
A Karragén hínárból előállított, lineáris, kéntartalmú poliszacharid-család. Nevét az Írország partjai mentén élő tengeri hínárról kapta, melyet már évszázadok óta étkezési célokra használnak. A karragénok nagy, helikális szerkezetüknek köszönhetően hajlékony molekulák, melyek szobahőmérsékleten gélként viselkednek. Az élelmiszeriparban térfogatnövelőként, stabilizálószerként alkalmazzák. Nem-newtoni tulajdonságokkal rendelkeznek: a felülettel párhuzamos, vagy tangenciális nyomás hatására viszkozitásuk növekszik, az erőhatás megszűnése után ez visszaáll. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy könnyen pumpálható anyagok, de ezt követően megkeményednek, pszeudoplaszikus viselkedésűek. Sok vörösmoszatfaj élete során más fázisában másfajta karragént termel. Például a Gigartina család egyedei gametofiton nemzedékük során kappa karragéneket termelnek, míg sporofiton nemzedékük alatt lamdba karragéneket állítanak elő. Meleg vízben mind a három fajta karragén oldható, de hideg vízben csak a lambda (és a másik két fajtának nátriummal alkotott sói) oldható. A Kappaphycus alvarezii, a K.striatum és az Eucheuma denticulatum fajokat a tenger felszínén, 2 méteres mélységben termesztik. A betakarítás 3 hónap után történik, amikor mindegyik növény körülbelül egy kilogrammot nyom. Ezt szárítás, és mosás követi, majd forró alkáli oldattal (pl. 5-8%-os nátrium-hidroxid oldattal) kezelik, végül eltávolítják a cellulózt. A folyamatot követően kiszárítják, megőrlik, majd csomagolják.

A kereskedelemben három fő karragénfajta kapható:
  • Kappa — erős, merev gél (a Kappaphycus cottoniiból állítják elő)
  • Iota — puha gél (a Eucheuma spinosumból állítják elő)
  • Lambda — víz helyett fehérjékkel lép kapcsolatba, tejtermékek térfogatnövelésére alkalmazzák (a Gigartinaból állítják elő)
Felhasználási területek: desszertek, jégkrémek, tejtermékek, szószok (viszkozitásnövelésére), sör (derítésre, szűrésre), pástétomok és húsételek (térfogat és víztartalom növelésére, fogkrém (stabilizálószer), samponban és kozmetikai szerekben (térfogatnövelõként)
Tűspácoláshoz ajánlott, nem tömíti el a pácoló tût.
Oldatba lehet keverni a só feloldódása elõtt, de jobb utána. Feloldódik normál pasztõrözés során, még 3.5 %-os NaCl jelenlétében is. Adagolás 0.3-0.6 %-ban
késztermékre vonatkoztatva. pH 7-10,

A Karragén (Eucogel MT 4.60) termék az Eucheuma spinosum moszatból előállított puha gélt adó Iota típusú karragén. A terméket 25 kg-os zsákos kiszerelésben hozzuk forgalomba.
Kapcsolat
Donauchem Kft Bányalég u. 37-43 +36 1 207 8000+36 1 207 2767 Kapcsolat felvétele
Oldal nyomtatása